sâmbătă, 1 ianuarie 2011

Claudiu Puscau - portret de regizor

Tatăl / The Father

un film de/a film by Claudiu Puşcău
cu/cast: Edgar Nistor, Amelia Ursu, Vlad Grecu, Marius Chivu,
Alexandra Bîrleanu, Profira Serafim, Adrian Drăgănescu
D.O.P Silviu Crângureanu
Producător/Producer Claudiu Puşcău, Silviu Crângureanu, Daniel Puşcău
present in official competition at Quest Europe International Film Fest 2009, Best Film Fest Braşov 2009 & Moscow Short Film Festival 2010

Tatăl / The Father from claudiu puscau on Vimeo.



The Road
cu/with Amelia Ursu, Ciprian Necşuţu
imagine/d.o.p Silviu Crângureanu,
scenografie/art director Alexandra Tudor
scenariu şi regie/written & directed by Claudiu Puşcău

The Road from claudiu puscau on Vimeo.




Acorduri(Accords)



Reşiţa: PORTRET / Claudiu Puşcău regizor expert în scurtmetraje

Reşiţeanul se poate lăuda cu o experienţă bogată în film. Are o serie de scurtmetraje regizate de el şi a jucat în multe piese de teatru.
Claudiu Puşcău este o dovadă vie a faptului că perseverenţa te poate face să obţii tot ce-ţi doreşti. Pasiunea lui pentru teatru şi film a ieşit la suprafaţă de abia în perioada liceului.

„Pasiunea mea pentru film şi teatru a fost oarecum ascunsă, asta pentru că de abia în clasa a X-a am început să cochetez cu teatrul. Am intrat într-o trupă care se numea Altfel şi era a Casei de Cultură a Studenţilor. După aceea, timp de un an, am jucat într-o trupa în care aveam piese de teatru numai în engleză. E.T s-a numit“, şi-a amintit Claudiu. Trupa care a prins cel mai bine la public a fost totuşi „Simbol“. „A fost cea mai de succes trupă în care am jucat atunci. Publicul ne plăcea“, a spus tânărul.

A început cu o dramă

Pasiunea lui pentru teatru a început să prindă contur atunci când Claudiu s-a hotârât să urmeze o facultate în domeniu. A ales facultatea de arte, la secţia regie, film şi teatru. „Am ales regia pentru că ea combină toate artele. Cuprinde şi actorie şi muzică şi film. Acum se pune foarte mult accent pe teatru stradal“, a spus regizorul.

La ora actuală, Claudiu Puşcău lucrează pe proiecte. Are o serie de scurt metraje în spate. Cu toate acestea, Claudiu nu şi-a uitat prima creaţie. „În clasa a XI-a, am făcut un prim film. A fost un scurtmetraj de aproximativ jumătate de oră care se numea «Ultimul pas» şi este o dramă. Îmi plac mult dramele pentru că eu sunt o fire mai pesimistă“, a adăugat tânărul. Băiatul povesteşte cum a reuşit să dea viaţă primului său film. „Ţin minte că aveam totul împrumutat. De la scule şi până la haine pentru actori. Mai aduceam şi de acasă fiecare cum putea“, îşi aminteşte Claudiu.

Filmele sale au ajuns şi peste hotare

Claudiu Puşcău a regizat mai multe scurtmetraje. Ultimele trei au fost cele mai apreciate producţii ale sale. Unul dintre ele a ajuns şi la Festivalul de Film din Polonia. „Din 24 de filme din toate ţările am avut norocul ca şi al meu să se numere printre ele“, a spus tânărul.

Astăzi, lucrează la o altă dramă de scurt metraj şi în această toamnă va lucra ca editor la o serie de documentare. „Când îţi pui ceva în cap şi realizezi acel lucru, începi să te gândeşti la următoarea etapă“, a spus tânărul regizor.

Întrebări şi răspunsuri

Ce-ţi place mai mult, teatrul sau filmul?
Amândouă îmi plac. Este o mare diferenţă între ele, la fel cum e diferenţă între a fi actor şi a fi regizor. Am ales să fiu regizor, pentru că am o libertate mai mare de exprimare. Ca actor îţi spune producătorul ce trebuie să faci şi cum să faci.

Meseria pe care ţi-ai ales-o îţi aduce satisfacţii financiare?
Dacă îţi doreşti ceva cu adevărat, trebuie să faci
şi compromisuri. La început este mai greu, însă cu timpul din această meserie se câştigă destul de bine.

ce-i place?
„Îmi place filmul, teatrul, fotografia. Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place să am libertate de exprimare şi să am posibilitatea să mă exprim liber fără să fiu presat de grabă sau de timp”.
ce nu-i place
„Nu-mi place graba, stresul şi lucrurile făcute pe fugă. Nu-mi place ipocrizia şi nu îmi place faptul că oamenii nu au iniţiativă. Nu suport lucrurile comerciale, deşi este foarte greu la noi să fii original”. (sursa adevarul de seara / resita)

blog/site: http://claudiupuscau.blogspot.com/