vineri, 6 mai 2011

Fortul 13 - privat de libertate"Fortul 13 are o istorie incarcata: a fost utilizat ca depozit de munitii in timpul regelui Carol I, garnizoana militara pana in anul 1907 cand a inceput transformarea sa in inchisoare. Aici au fost adusi o parte din taranii rasculati. Intre 1921 si 1944, la Jilava au fost inchisi detinutii politici ai Partidului Comunist, scos in ilegalitate in 1924. In noaptea dintre 25 si 26 noiembrie 1940, au fost impuscati 64 de opozanti ai Miscarii Legionare, iar din 1946, in Fortul 13 s-a aflat lotul politic alcatuit din maresalul Ion Antonescu, ministrul de externe Mihai Antonescu, generalul Constantin Pantazi, Seful Serviciului Special de Informatii Eugen Cristescu s.a. Pe 1 iunie 1946, o parte din membrii acestui lot politic a fost executata in Valea Piersicilor, in apropierea fortului. Apoi, intre 1948 si 1964, Fortul 13 a fost o inchisoare de tranzit pentru detinutii anti-comunisti. Conditiile de tratament erau inumane: erau interzise dreptul la vorbitor, pachet si corespondenta cu familia, intre orele 5 si 22 le era interzis detinutilor sa se intinda pe pat ori sa stea rezemati etc. Plimbarea in curte avea loc in niste spatii infime, dura cateva minute si nu avea o frecventa zilnica." - http://exploratorurban.wordpress.com/2010/12/05/forturile-partea-a-7-a-jilava/ (sursa)
TV Romania Internatioan 1999


" Trăiască România!“, ultimele cuvinte ale mareşalului Ion Antonescu sau ieşirea isterică a „omului-lup“ Rîmaru - „Vreau să trăiesc! Chemaţi-l pe tata, el este de vină!“ sunt doar câteva dintre evenimentele care au avut loc în zona din spatele Fortului 13 Jilava, pe terenul numit Valea Piersicilor, locul în care erau executaţi condamnaţii la moarte.
Fortul 13 a fost construit în 1884, după planurile belgianului Henri Brialmont, ca fort militar în cadrul centurii de apărare a Bucureştiului şi a început să fie folosit ca puşcărie începînd cu anul 1907, când au fost întemniţaţi aici o mare parte dintre ţăranii care au participat la Răscoala din acel an.

Şefi de stat, criminali şi evazionişti

Între 1948 şi 1964, Fortul 13 a fost folosit de comunişti ca închisoare de tranzit pentru opozanţii regimului, iar terenul din spate, numit ulterior Valea Piersicilor sau Valea Plângerii, a fost considerat cel mai potrivit loc pentru execuţii.

Astfel, în acest loc au fost împuşcaţi la data de 1 iunie 1946 mareşalul Ion Antonescu, ministrul de externe Mihai Antonescu, comandantul Jandarmeriei Picky Vasiliu şi Gheorghe Alexianu, fost guvernator al Transnistriei. Pe lângă aceştia, care au condus la un moment dat destinele ţării, tot aici, la 23 octombrie 1971, a fost executat şi Ion Rîmaru, celebrul criminal şi violator în serie care a terorizat Capitala la începutul anilor ’70, dar şi Gheorghe Ştefănescu, protagonistul celui mai celebru caz de evaziune fiscală din Epoca de Aur. Ştefănescu, cunoscut sub numele de „Bachus“ a fost executat în decembrie 1981, după ce au fost găsite în locuinţa sa 19 kilograme de aur şi peste două milioane de lei. Conform legendei, când a fost întrebat de Ceauşescu ce de ce a strâns atâţia bani, Ştefănescu i-ar fi răspuns: „Vroiam să dărâm regimul“. Aceeaşi legendă spune că, în noaptea de dinaintea execuţiei, lui „Bachus“ i-a albit complet părul.

Îngropaţi în cimitirul comunei
În majoritatea cazurilor, victimele erau îngropate in cimitirul comunei Jilava, aflat la o distanţă de aproximativ cinci kilometri de inchisoare. Acesta avea o parcelă specială pentru deţinuţii împuşaţi la Penitenciarul Jilava. Pentru eviatarea problemelor, celor mai cunoscuţi dintre cei executaţi nu li s-au pus cruci. Este şi cazul lui Rîmaru, despre care se crede că este îngropat la Jilava, dar nu există nicio probă care să sprijine această ipoteză.

Ion Antonescu
S-a născut la Piteşti, la 15 iunie 1882. A fost ataşat militar la Londra şi Paris, comandant al Şcolii Superioare de Război, şef al Marelui Stat Major, ministru de război. Din 4 septembrie 1940 până pe 23 august 1944 a fost prim-ministru al României şi apoi şef al statului. Antonescu a luat decizia de a intra în cel de-al doilea război mondial, de partea Germaniei.

Iona Rîmaru
S-a născut la Caracal, la 12 octombrie 1946 şi fost un asasin în serie care a terorizat Bucureştiul în anii 1970 - 1971. Era student la Medicină Veterinară şi fost condamnat pentru trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri şi mai multe furturi şi tâlhării. Îşi ataca victimele, numai femei singure şi de regulă blonde, doar în nopţile furtunoase. Se crede că era necrofil si canibal, multe dintre victime prezentând muşcături.
http://www.adevarul.ro/locale/bucuresti/Bucuresti-_Valea_Piersicilor-esafod_pentru_Antonescu_si_Rimaru_0_295770665.html (sursa)

2 comentarii:

Nicoleta spunea...

Paul Leibovici a scris o carte despre Valea Piersicilor, pe care o lanseaza pe 11 mai 2011 la ora 11 la Salonul International de carte Libris din Iasi.
Pe 12 mai la ora 18 se va juca in premiera piesa de teatru cu acelasi nume la teatrul Luceafarul din Iasi.
Iar aici blogul lui Paul http://paulleibovici.blogspot.com/

mateitoni spunea...

interesant blog. nu am acu timp sa il rasfoiesc mai bine, da o voi face, te-am adaugat in blog roll. poate aflu mai multe despre ce mai e cu folk-ul prin lume